EDg-E.Com
Vi hjälper dig att ändra mänskligt beteende genom
att göra arbetet och arbetsplatsen mer engagerande.
Presentationsteknik - lyckas föra fram ditt budskap


Vad är det som gör människor framgångsrika på att övertyga andra?
Finns det någon egenskap som betyder särskilt mycket? Det verkar så. Undersökningar tyder på att de som lyckas i livet har över - talnings förmåga. De är bättre än andra på att övertyga, påverka, förhandla, motivera, leda och förstå andra männ - isk or. Vi vill att andra ska lyssna på oss och göra det vi vill. Men våra försök att övertyga andra slår ofta slint. Så vi tar till hot, tvång, övervakning, våld eller kompromisser för att få som vi vill. Den typen av övertalning fungerar allt sämre. Den kan få andra att tillfälligt lyda dig. Men den ger dig inte något varaktigt inflytande.
På den här utbildningen lär du dig hur du drar nytta av dina egna personliga resurser för att genomföra övertygande och intressanta presentationer. Utbildningen byggs upp med praktiska arbetspass där teoriavsnitten steg för steg varvas med praktik.
Vad gör en person övertygande?
Vad du än jobbar med behöver du kunna övertyga. Du behöver det varje dag för att sälja en produkt, presentera en idé, förhandla dig till något, påverka opinionen, förbättra världen eller vägleda dina barn.
Att kunna övertyga är inte någon mystisk förmåga. Det är en konst du kan lära dig. Det handlar inte om att vara en påträngande, ryggdunkande pratmakare som lovar runt och håller tunt. Det handlar inte om att med olika trick få andra att göra som du vill. Det handlar i stället om att få kunder och vänner för livet.
Vad anser de som har blivit övertygade?
Så här säger personer som har blivit övertygade om dem som övertygade dem:
– Han höll sina löften. Han är ärlig och realistisk.
– Hon är verkligen något att lita på. Hon gör allt i sin makt för att lösa de problem som uppstår.
– Han vet vad han talar om. Han är expert på sin produkt och dess styrkor och svagheter. – Hon var verkligen uppriktig. Hon ser till mottagarens bästa.
– Jag ser honom som en vän. Vi köper av dem vi tycker om.
– Hon argumenterar aldrig med oss. Hon har inget behov av att ha rätt och visa att andra har fel. – Han tar fullt ansvar för resultatet. Han kommer inte med ursäkter.
– Hon är rolig att prata med. Hon får andra att känna sig väl till mods och att le.
– Han är ärlig. Han är ärlig inför sig själv och andra och är en vän och rådgivare.
Ta reda på hur mottagarna tänker
De flesta antar att de vet vad andra människor behöver och vill ha. Ibland har de rätt, men ofta har de fel. Vi är själva sällan medvetna om varför vi köper en produkt. De skäl vi anger är vanligen inte det verkliga skälet. Det finns två vägar att övertyga. En del per - son er vill ha fakta för att kunna fatta ett ration - ellt beslut. Andra litar mer på sin instinkt och sin intuition. Därför måste du lära dig hur du ska balansera logik och känsla. Vi tror gärna att vi är logiska varelser. Men för det mesta vet vi inte varför vi gör det vi gör. Vi styrs både av logik och känslor. För de flesta är känslorna avgörande, men de logiska argument - en är ändå viktiga. Mottagarna behöver något att falla tillbaka på när känslan ebbar ut. Känslor inspirerar oss att handla, logiken rättfärdigar handlingarna. När du ska övertyga, vänd dig både till mottagarnas känslor med historier, bilder och liknelser och till deras logiska tänkande med bevis, statistik och diagram.
Därför styr känslorna besluten
Medvetet eller omedvetet tar vi genvägar när vi tänker. Vi tar oss inte tid att ta reda på allt som talar för eller emot ett beslut. I stället litar vi på andras råd eller väljer det mest populära. Ibland köper vi en sak bara på grund av dess färg eller förpackning. Det kan du dra fördel av när du övertygar.
Varför fattar vi så sällan rationella, genomtänkta beslut? En orsak är den överväldigande mängden information. Det skulle ta för lång tid att be - arbeta den så vi stänger ute den. En annan orsak är att de flesta beslut betyder så lite att de inte är värda ansträngningen. En tredje orsak är att vi sållar bort eller förvränger inform ation som strider mot våra idéer och värderingar.
Målgrupp:
Att tala väl är en konst vi lär oss - ingenting vi föds med. Utbildningen vänder sig till dig som vill bli en bättre presentatör.
Du som redan håller presentationer men vill nå ut bättre med ditt budskap, skapa större engagemang och känna dig bättre förberedd.
-
Du som är ovan eller nybörjare men vill känna dig redo inför nya utmaningar.
-
Du som lider av rampfeber får lära dig:
-
Utbildningen ger dig kunskap och träning, så att du med stor tillförsikt och glädje kan se fram emot nästa presentation.
Förutsättningarna för en lyckad presentation är noggranna förberedelserna.
-
Vilka är åhörarna?
-
Vad ska presentationen leda till?
-
Vad är budskapet och hur ska presentationen byggas upp för att lyfta fram budskapet? Hur skapas ett upplägg som är tydligt och engagerande?
Under utbildningen arbetar vi med en lättanvänd och effektiv metod för planering och förberedelser. Analys av budskap och mål, disposition och utformning av presentationen är viktiga moment i denna del.
-
Åhörarstöd och manus
-
Behövs bildstöd eller annat stöd?
-
Hur ska det utformas och användas?
-
Vilka risker finns med PowerPoint-fokuserade presentationer?
-
Hur håller jag ordning på mitt eget upplägg?
-
Vad är ett bra manus?
Vi lär oss hur material och manus kan utformas för bästa möjliga stöd för åhörare och presentatör.
Framförande
Hur mycket betyder presentatören själv för en bra presentation?
Vad är karisma?
Hur kommunicerar jag?
Vad säger jag och vad hör andra?
Vilka sidor kan jag utveckla?
Hur gör man?
Vi lär oss om kommunikation och vad ett åhörarfokuserat framträdande innebär.
Diskussioner och praktisk träning varvas under kursen.
Hantera rampfeber
En viss anspänning inför ett framträdande upplever de flesta människor ibland. Men när anspänningen övergår till akut rampfeber och ångest som begränsar oss eller i värsta fall får oss att avstå från framträdanden och uppdrag - då är det dags att göra något åt den.
Tänk när du kan se fram mot nästa presentation med glädje och förväntan! Det är faktiskt möjligt. Du får några viktiga verktyg med dig från denna utbildning!Lär dig av andra!Utöver egen träning får du under denna kurs också både ge och ta emot feedback från övriga kursdeltagare.
Genom att iaktta och lyssna till andra lär vi oss också något om oss själva.Inom gruppen kan vi ha kommit olika långt i vår träning. Varje kursdeltagare utgår från sina egna förkunskaper, sin erfarenhet och sina behov och lägger fokus på de områden han eller hon närmast vill utveckla. Vi är olika men kan också känna igen oss och dra nytta av varandras erfarenheter.Videoinspelning. Under utbildningen ges möjlighet att videofilma en framarbetad presentation. Du kan i lugn och ro efter utbildningen gå igenom framförandet och iaktta framsteg och förbättringar. Videoinspelning är helt frivillig och sker endast om deltagaren så önskar.
![]() |
---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |